Eigen risico

Aan het eigen risico ontkom je niet. Dit is namelijk een bedrag waar iedereen mee te maken krijgt. Dat neemt niet weg dat het eigen risico voor iedereen wel een minimum kent, maar geen maximum. Het maximum is overigens op vrijwillige basis te bereiken, maar we zullen in eerste instantie even uitleggen waar het bij het eigen risico precies om draait en wanneer deze door je zorgverzekeraar zal worden aangesproken.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag van enkele honderden euro’s (elk jaar kan dit door de regering worden veranderd) wat jij als consument soms moet gaan betalen voor bepaalde zorg. Dit gaat om specifieke zorg en bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts hoort hier niet bij. In 2013 is het eigen risico 350 euro. Stel dat je kosten maakt voor bepaalde medicijnen die je nodig hebt en deze kosten bedragen 50 euro. Als deze medicijnen niet in de dekking van je zorgverzekering vallen zul je deze 50 euro dus uit eigen zak moeten gaan betalen. Hiermee wordt dus het eigen risico aangesproken, waarna er nog 300 euro eigen risico overblijft. Vallen alle kosten van zorg binnen je dekking, dan wordt het eigen risico ook niet aangesproken. Er zijn dus ook genoeg mensen die in een jaar tijd nooit het eigen risico hebben gebruikt en dat scheelt dus in de portemonnee.

Maximum eigen risico

In 2013 is het eigen risico tot een maximum van 850 euro te verhogen. Waarom zou je dit doen vraag je je af? Nou, zoals je al kon lezen zijn er zat mensen die het eigen risico niet hoeven aan te spreken, omdat ze gewoonweg geen of zeer weinig zorg nodig hebben. Wat je bereikt met zelf het eigen risico verhogen naar een maximaal bedrag van 850 euro is dat dit gekort wordt op je premie en dat je hiermee dus een goedkopere basisverzekering of zorgverzekering kunt afsluiten. Dit kan echt tientallen euro’s per maand schelen, maar zoals gezegd is niet iedereen in de positie dit te doen. Althans, iedereen is in de positie, maar of het verstandig is is een tweede.

Previous post:

Next post: